Utilizarea Indicilor Bursieri pentru protecția portofoliului de acțiuni

Octombrie 11, 2016 13:29

Investitorii au un număr de opțiuni disponibile ce le permit să-și diminueze expunerea pe piață la o mișcare nefavorabilă în portofoliile lor de acțiuni. Una dintre cele mai bune metode de protecție a unui portofoliu de acțiuni estre utilizarea unui indice bursier CFD. Prețurile multor acțiuni merg în tandem cu principalii indici bursieri, în special când se întâmplă o mișcare masivă pe piețele internationale de actiuni.

Ce înseamnă acoperirea unui portofoliu, când ar trebui aplicată și cum să calculează numărul aproximativ de contracte necesare pentru acoperire (hedging)?

Cum pot să mă protejez cu indicii bursieri?

Să presupunem că deții un portofoliu diversificat de acțiuni în valoare de aproximativ 10,000 $. Ești preocupat de o posibilă cădere a pieței, dar nu dorești să-ți vinzi acțiunile încă, probabil din motive fiscale sau de a evita pierderea plăților de dividende sau poate crezi în potențialul pe termen lung a acțiunilor portofoliului tău, chiar și-n fața unui declin general a pieței.

În această situație, vânzarea de contracte pe un indice bursier ar putea oferi o acoperire aproximativă. Dacă piața scade, poziția short pe indice poate compensa pierderile de pe urma acțiunilor. În cazul în care piața crește, poziția indicelui îți poate produce pierderi ce ar compensa aprecierea portofoliului.

Portofoliul este stabil în valoare până când elimini hedge-ul (poziția care acoperă riscul poziției deschise inițial).

Investiția este cu siguranță mai mică, fiindcă indicii bursieri CFD sunt tranzacționați în marjă și necesită până la 0.5% din valorea de piață a indicelui pentru a deschide o poziție. De asemenea, indicii CFD te pot ajuta să obții expunere pe piață cu investiții mici, taxe și acces facil la un cont de brokeraj.

De câte contracte pe Indici CFD am nevoie?

Pentru a determina numărul de contracte necesare #DAX30, #CAC40, #STOXX50 sau #SP500 pentru a asigura o acoperire aproximativ egală cu valoarea portofoliului, împarte valoarea portofoliului la prețul curent al indicelui. Acest calcul prevede o aproximare ce este adecvată pentru majoritatea investitorilor individuali, în cazul unei corelații strânse între stoc și indice, ce se poate vedea în timp real în Matricea de Corelație disponibilă în platforma ta de tranzacționare).

În exemplul nostru, împarte 10,000 $ la 2,000, prețul curent SP500 pentru a obține aceeași expunere pe indicele CFD cu 5 loturi.

Dorești să fie mai complex? O acoperire complexă necesită un calcul a coeficientului Beta al portofoliului – o comparație statistică a modificării portofoliului la evoluția indicelui de a lungul timpului. Un portofoliu beta de 1.0 arată că de a lungul timpului valoarea portofoliului s-a mișcat în aceeași direcție ca și indicele și cu aceeași volatilitate. Un beta mai mare indică o volatilitate mai mare a acțiunii, iar un beta mic – volatilitate mai mică.

Un coeficient de corelare de 0.7 arată că valoarea portofoliului s-a modificat doar 70%, în medie, pentru fiecare modificare de preț a indicelui. Un beta de 2.0 pentru o acțiune indică faptul că la o fluctuație de 10% a indicelui, acțiunea se va aprecia sau deprecia cu 20%.

Continuând exemplul de mai sus, comparăm portofoliul în valoare de 10,000$ împotriva indicelui compozit #SP500 și obținem un beta de 1.2. Pentru a afla numărul de contracte pentru acoperirea totală, împărțim valoarea portofoliului la prețul spot al indicelui SP500 și apoi, înmulțește-l cu valoarea Beta. În acest exemplu, vor fi necesare 6 contracte pentru acoperirea portofoliului.

Acest lucru ar neutraliza în mod eficient portofoliul, astfel încât te-ai aștepta nici să pierzi, nici să câștgi semnificativ fiind Long pe acțiuni și Short pe indice.

Cum imi protejez portofoliul de acțiuni?

Să presupunem că deții în portofoliul tău acțiuni TLV (Banca Transilvania) și anticipezi o scădere, dar nu dorești să renunți la ele. Similar, poți obține expunere pe acțiunile oricărei companii listate bursa, în acest caz TLV, utilizând un indice bursier, pentru mai multă lichiditate și posibilitatea de a imobiliza o sumă mult mai mică în tranzacție (marjă sau colateral).

Pasul 1: echivalarea expunerii

  • 10.000 de acțiuni TLV la un preț curent de 2.3 RON au o valoare de 23.000 RON.
  • Indicele STOXX50 se tranzacționează la aproximativ 3000 de puncte
  • Un punct de indice valorează 1 Euro pentru 1 contract.
  • La un curs Eur/Ron de 4.5, împărțind valoarea în Euro a portofoliului la prețul indicelui se obține valoarea de 1.7 contracte

Pasul 2: echivalarea volatilității

  • Indicele de corelare este de 2.4% între TLV și STOXX50
  • Statistic, când indicele STOXX50 crește cu 1%, acțiunea TLV crește cu 2.4%.
  • Pentru o acoperire totală, înmulțim numărul de contracte necesare pentru a echivala expunerea cu coeficientul Beta și rezultă aproximativ 4 contracte.

Altfel spus, cu 1.7 contracte am echivalat expunerea. Cu 4 contracte am echivalat și volatilitatea. Numărul de contracte este semnificativ mai mare pentru că statistic, acțiunea este semnificativ mai volatilă decât indicele.

Cum să calculez coeficientul Beta pentru o acțiune?

Calcularea volatilității sau beta a portofoliului de acțiuni este probabil mai ușoară decât îți imaginezi. Pentru aceasta, va trebui să cunoști procentul portofoliului tău pentru fiecare acțiune și beta pentru fiecare dintre acestea.

Calcularea

Primul pas este multiplicarea procentului portofoliului și beta pentru fiecare acțiune. Odată realizat, doar adună rezultatele și vei avea coeficinetul beta al portofoliului.

Această metodă este un calcul simplu a mediei ponderate. Este o modalitatea ușoară de evaluare rapidă a volatilității întregului portofoliu. Funcționează doar în cazul în care coeficientul Beta pentru fiecare acțiune este calculat corect.

Folosind o perioadă de 6 luni pentru calcularea coeficientului beta al unei acțiuni și o perioadă de 6 ani pentru calcularea coeficientului alteia îți va da rezultate foarte diferite față de calcularea coeficientului pe aceeași perioadă. De asemenea, este preferabil să se folosească același indice pentru coeficientul beta al fiecărei acțiuni în parte astfel încât coeficientul beta al portofoliului tău să aibă o oarecare doză de consistență comparativ cu indicele.

Pentru cele mai multe portofolii, indicele SP500 este unul rezonabil ca și punct de reper. Pentru acțiunile din România, indicii europeni DAX30 sau STOXX50 oferă printre cele mai eficiente opțiuni de hedging.

Efectuarea calculelor

Pentru a calcula coeficientul beta al fiecărei acțiuni, vei avea nevoie de prețul de închidere al fiecărei zile pentru o anumită perioadă de timp, nivelul de închidere al indicelui (SP500 în exemplul nostru de mai jos) pentru aceeași perioadă și un fișier xls în care să efectuați calculele conform formulelor.

Accesează MetaTrader 4, menu-ul Tools, secțiunea History Center și exportă datele necesare.

În prima coloană, se introduce intervalul de date care urmează să fie utilizat pentru a calcula Beta. În a doua coloană se adaugă datele referitoare la prețul de închidere corespunzător acțiunii, iar în coloana trei se introduce nivelul de închidere pentru indicele pe care îl vei utiliza. In acest exemplu se va calcula coeficientul beta pentru Compania Coca-Cola (#KO), comparativ cu #SP500 în august 2015.

În continuare, trebuie să calculăm schimbarea zilnică a prețurilor ca și procent pentru acțiunea și indicele pe care l-am ales. Pentru a face asta, se împarte prețul din ziua curentă la prețul din ziua precedentă. Multiplicarea valorii cu 100, îți va indica rezultatul ca și procent.

Asta va face ca foaia de calcul să arate cam așa.

În cele din urmă, vom compara cum s-a mișcat prețul indicelui în comparație cu prețul acțiunii, aplicând o formulă de covariație și împărțind acel rezultat la variația individuală a indicelui. În termeni non-matematici, vom compara cum s-a mișcat prețul acțiunii și al indicelui în comparație cu prețul indicelui individual. Acel rezultat reprezintă coeficientul beta.


Rezultatul va fi un coeficient beta de 0.57 pentru acțiunea companiei Coca-Cola comparativ cu indicele SP500 pentru luna August 2015. Prin urmare, acțiunile #KO au fost mai puțin volatile decât indicele SP500 în perioada dată.

●$10,000 – portofoliu de acțiuni pe care dorim să-l protejăm

●August SP500 indicele se tranzacționa in jurul valorii de 2000

●$10,000 x 0.57 ≈ 3 contracte

●Soluția este vânzarea a 3 lots pe SP500

●$2,000 x 3 ≈ $30 marja minimă necesară (preț de referință SP500 - 2000)

Fie că vom calcula coeficientul beta pe o perioadă de o luna, fie că îl vom calcula pentru un deceniu, sau dacă în loc de SP500, vom decide să comparăm evoluția acțiunii cu indicele DAX30 sau STOXX50, procesul nu diferă cu nimic. Există și alte metode de calculare a coeficientului beta, mai academice, însă aceasta este cea mai simplă pentru investitori.

Utilizand Matricea Corelatiilor InterMarket, puteti dezvolta multiple strategii de trading si hedging.

Vizionează tutorialul de mai jos pentru a afla mai multe despre Instrumentele supreme de tranzactionare.

Tranzacționează cu Spread Zero și Comision Zero

TRADER 007: în lumea instrumentelor supreme de tranzacționare.

Descarca Metatrader 4 Supreme Edition cu peste 60 de instrumente aditionale.


Admiral Markets

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți



Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.