Interviu cu Cristian Adascalita

Septembrie 30, 2016 08:35

Bună, Cristian!

Felicitări pentru locul 1 și pentru participarea la concurs.

Admiral Markets: In primul rand, cum ti s-a parut ideea din acest an de a desfasura proba practica in piata reala, o premiera pentru Investment School?

Cristian: Exista o diferenta enorma intre a citi cum sa conduci un automobil si de a incerca sa il conduci efectiv. O idee excelenta, considerand faptul ca curricula universitara se bazeaza strict pe teorie. Studentii au nevoie sa-si puna cunostintele in practica, de a invata din greselile pe care le comit si nu din teste sau colocvii. Nu exista un invatator mai bun decat un trade prost din care pierzi tot profitul facut intr-o luna. Tranzactiile nereusite te forteaza sa citesti din teorie, sa cauti strategii noi, iti impun sa vii cu idei creative. Initiativa Admiral Markets de a acorda fiecarui student un cont cu bani reali, cu care sa isi testeze puterile este foarte binevenita si mi-as fi dorit sa fi avut aceasta oportunitate cu cativa ani in urma.

Admiral Markets: Poți să ne spui în câteva cuvinte ce te-a ajutat cel mai mult să câștigi acest concurs?

Cristian: Principalul motiv, as spune, a fost acela ca am inceput sa invat despre pietele financiare mai devreme decat ceilalti participanti. Imi aduc aminte ca de mic copil imi placea totul ce era legat de business si economie. In clasa a 10-a, am avut ocazia sa invat intr-un liceu din SUA cu o bursa primita de la guvernul american. Tot acolo, mi-am deschis primul cont de tranzactionare si am incercat sa fac retail trading. Consider ca acesti patru ani de experienta in plus au fost factorul decisiv. Un alt factor este acela ca am fost inconjurat de oamenii potriviti. In acest moment fac un internship la un fond de pensii private si am avut norocul sa fiu inconjurat de colegi foarte experimentati si adevarati mentori care m-au ajutat sa ma dezvolt si de la care am invatat multe lucruri. Am fost inconjurat de oameni potriviti nu doar la job, dar si acasa. Prietena si familia mereu m-au incurajat si m-au sustinut in ceea ce fac.

Admiral Markets: Dacă nu consideri a fi un secret, ce strategie de tranzacționare ai folosit?

Cristian: Nu este un secret - Macro Trading. Ideea de baza a acestei strategii este ca economiile sunt interconectate si un eveniment dintr-o singura tara are efecte asupra tuturor tarilor. De exemplu, majoritatea persoanelor considera ca o tara precum Chile este prea mica si nesemnificativa pentru a produce ceva schimbări globale. Totusi un eveniment din aceasta tara ar putea produce o reactie in lant ce ar putea avea impact chiar si in Romania. Chile este cel mai mare producător de cupru (40% din productia mondiala). Daca mâine Chile devine instabil din punct de vedere politic si nu mai poate exporta cupru, atunci pretul cuprului va creste semnificativ (buy Copper). Cuprul este folosit aproape in toate ramurile economiei: constructie, generarea si transmisia de energie electrică, fabricarea aparatelor electronice si altele. China este cel mai mare consumator de cupru. Toate produsele fabricate in China vor deveni mai scumpe din cauza pretului ridicat la cupru. SUA este cel mai mare consumator al produselor din China si, din cauza pretului mare, americanii vor importa mai putin din China, ceea ce va avea un impact negativ asupra economiei chineze (sell Shanghai Composite). Totodata, va fi o scadere si in SUA, deoarece consumul alcătuiește 83% din economia americana (sell S&P 500). Pentru stimularea economiei, FED va fi fortat sa taie rata cheie de dobanda, ceea ce face ca dolarul sa fie o valuta mai putin atractiva pentru investitii (sell USD, buy US Treasuries while yields are high). Marile fonduri de investitii vor cauta oportunitati mai bune pentru a plasa banii si, cel mai probabil, ii vor investi in Emerging Markets, printre care se numara si Romania (buy RON, PLN, HUF, CZK). Acest exemplu ar putea parea putin exagerat, totusi intr-o anumita conjunctura, s-ar putea intampla. Multi analisti si traderi glumesc ca "Copper has a PhD in Economics", din cauza eficientei acestui metal in determinarea punctelor de cotitură într-o economie. Chiar daca la prima vedere pare ca Romania nu are prea multe in comun cu Chile, totusi, intr-un context specific, aceste doua tari ar putea fi interconectate. Pe scurt, aceasta este ideea de baza a stilului de trading pe care l-am adoptat. Un macro trader renumit ar fi George Soros. Am folosit si analiza tehnica ca un ajutor pentru determinarea momentelor potrivite pentru plasarea ordinelor.

Admiral Markets: Ce importanță crezi ca au condițiile de tranzacționare ale brokerului într-o astfel de competiție?

Cristian: Uneori conditiile brokerului sunt mai importante decat strategia de tranzactionare pe care o ai. Pentru cineva care a adoptat o strategie gen scalping, tot profitul poate fi diminuat sau chiar pierdut din cauza unor costuri ridicate (spread). Executia este un alt aspect foarte important. In timpuri de volatilitate inalta, precum la anuntul principalelor date economice, spread-ul se poate mari chiar si de 10-50 de ori la unii brokeri. Totodata sunt brokeri, sa zicem, "mai putin etici" care iti pot face requote. De exemplu daca pretul EURUSD este 1.1225, imediat dupa un ordin de buy, brokerul intentionat schimba pretul la 1.1245. Majoritatea acestor brokeri sunt localizati undeva prin Insulele Cayman si nu au licente de autorizare, ceea ce inseamna ca nu au nici o obligatie de a va intoarce banii castigati. Pentru mine a fost important sa am acces la cat mai multe instrumente de tranzactionare si clase de active. Nu am intampinat nici una din problemele mai sus mentionata cu Admiral Markets. Spreadul a fost foarte mic, doar de 1 pip. Executia se facea folosind Tehnologia ECN, care imi oferea acces direct la cotațiile valutare ale celor mai mari bănci din lume fara dealing desk, ceea ce inseamna ca mereu primeam cel mai bun pret disponibil din piata si fara recotari. Totodata mi-a placut foarte mult ca Admiral Markets imi trimitea newslettere si faceau webinarii, unde analistii isi expuneau parerea referitor la principalele evenimente din piata.

Admiral Markets: Cat timp ai alocat zilnic tradingului?

Cristian: Efectiv tradingului, nu foarte mult timp. Odata ce deschideam o pozitie, doar o monotorizam. Nu am facut foarte multe tranzactii, deoarece am incercat sa filtrez oportunitatile in unctie de gradul de certitudine. Cel mai mult timp l-am alocat citirii articolelor, rapoartelor de research ale altor analisti si interpretarii declaratiilor venite de la bancile centrale. Odata ce cunosteam ce anticipeaza altii, puteam sa fac propriul research si sa imi formez o opinie. Am petrecut foarte mult timp analizand Non-Farm Payrolls. Am observat ca in ultimii 6 ani, in luna august, economistii mereu au forecastat un numar de NFP mai mare decat cel actual. Dupa ce am observat acest pattern, mi-a fost foarte usor sa decid ce trade voi plasa. Am shortat USDJPY inainte de publicarea NFP si am inchis imediat dupa publicare. Trebuie sa admit ca majoritatea ideilor, pe care le-am avut, nu au fost bune. Totusi, atat timp cat profitul dintr-o tranzactie buna acopera pierderile din zece nereusite, nu exista o problema.

Admiral Markets: Cum ai descoperit piețele financiare și ce te-a determinat să începi tranzacționarea?

Cristian: Imi era interesant de mic sa inteleg lucrurile majore din lume. O introducere in pietele financiare a fost criza din 2008. Era un fenomen complex pentru cineva de 13 ani si mi-a stirnit foarte mult curiozitatea. In clasa a 10-a, am avut oportunitatea sa castig o bursa care mi-a permis sa studiez in SUA timp de un an. Am decis sa nu cheltui banii din bursa pe mancare si maruntisuri, ci sa ii economisesc. De ziua mea, mi-am facut cadou un cont de tranzactionare cu banii pe care i-am economisit din bursa timp de un an. Recunosc ca am facut mii de greseli si mi-a fost foarte greu emotional sa pierd o mare parte din bani. Totusi, nu regret decizia facuta. Am acumulat experienta si mi-a placut sa petrec timpul astfel.

Admiral Markets: În opinia ta, care sunt cele mai importante 3 calitați pe care trebuie să le aibă un trader la început de drum?

Cristian:

1) Never marry your trades – Nimeni din lume nu poate prezice piata corect in 50.1% din cazuri. Atunci cand gresesti, este foarte dificil sa admiti greseala si sa inchizi pozitia la o pierdere semnificativ mica. Foarte multi stau cu pierderi de -90% si tot spera ca piata se va intoarce. Un chirurg va amputa o mana pentru a salva tot corpul. Din pacate, mana inapoi nu poate creste. Partea buna cu pietele financiare este ca o pierdere mica poate fi usor recuperata.

2) Tine sub control emotiile – piata financiara este formata dintr-o multime de oameni emotionali si nu rationali. In ultimii ani au aparut si multi algoritmi controlati de super-calculatoare care, la fel, incearca sa profite de emotiilor maselor. Cel mai util lucru pe care il poate face cineva la inceput de drum este sa faca totul invers. Atunci cand toata firea ta simte ca trebuie de vandut, atunci e momentul cel mai oportun de a cumpara.

3) Invata continuu – mereu va exista o strategie noua neinventata de nimeni, un fenomen ciclic nedescoperit, o oportunitate de arbitraj. Nu exista un nivel maxim de cunostinte care poate fi atins.

Admiral Markets: Ce consideri a fi mai important într-un concurs, să participi sau să câștigi?

Cristian: Desigur ca este foarte important sa participi la orice concurs. Cei care au decis sa participe sunt net superiori celor care nu au facut nimic, deoarece incercarea de a castiga te invata foarte multe. Cateodata castigi, cateodata doar inveti. Totusi, as minti daca as spune ca participarea conteaza mai mult decat castigul. Winning is not everything, it is the only thing.

Admiral Markets: Cum crezi ca va fi influientat viitorul tău de faptul că vei deveni poate unul dintre cei mai mediatizati tineri traderi din Romania?

Cristian: Sincer, nu stiu. Niciodata nu am fost genul de persoana care sa caute oportunitati de a fi mediatizat. Tradingul nu este locul in care intra oamenii cu gandul de a deveni faimosi. Pur si simplu am participat la un concurs, am facut ceea ce imi place si am avut norocul sa castig.

Admiral Markets: Dacă ar fi să oferi câteva sfaturi utile celorlalți studenti, poate nu prea familiarizati cu tranzactionarea la bursa, care ar fi acestea?

Cristian:

1) Start early. Start small. Oricine care are cel putin 200 de dolari, ar putea incepe sa tranzactioneze. Foarte putini o fac, din cauza fricii de a eșua. Totusi, trebuie sa ne gandim ca esuam in proportie de 100% in tot ceea ce nu încercam. Chiar daca se intampla ca cineva sa piarda cei 200 de dolari, acea persoana ramane cu o experienta si cu o intelegere superioara a lucrurilor. Cum am mai spus, greselile facute sunt cel mai bun mod de a invata.

2) Start early. Start small. Daca la varsta de 20 de ani, s-ar investi in fiecare an o suma de 10000 USD la un randament de 7%, atunci la 60 de ani valoarea banilor ar deveni de $2.3 milioane. Daca s-ar incepe de la 32 de ani, atunci valoare finala va fi sub $1 milion. Daca de la 40 de ani, atunci suma finala nu va atinge nici macar $0.5 milioane. Timpul poate fi cel mai bun prieten, dar si cel mai mare inamic.

3) Start early. Start small. Pentru cei care isi doresc sa lucreze in domeniul financiar, o asemenea experienta arata tenacitatea si arata foarte bine pe CV. Cei din alte domenii, la fel, vor invata ceva util, deoarece banii sunt o importanta componenta a societatii noastre.


Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.