Indicatorii Tehnici Supremi pe care orice trader ar trebui să-i cunoască

Octombrie 14, 2016 11:17

Înainte de apariția calculatoarelor și a softurilor sofisticate, traderii individuali și market makerii au utilizat această metodă pentru a determina direcția mai probabilă a pieței. Astăzi, acesta este o armă din arsenalul tuturor traderilor, însă TRADER 007 vă arată cum doi indicatori speciali din pachetul suprem pot să indice nivelurile cheie ale prețului în avans.

Astăzi, dacă întrebați orice comunitate de traderi dacă au auzit sau au folosit acești indicatori supremi, veți vedea multe mâini ridicate, însă lucrurile nu au stat așa dintotdeauna. Trader 007 își amintește de acest tip de analiză încă din anii '80.

Întotdeauna însă a fost de părere că este extrem de important să acorde meritele celor care au descoperit sau care au folosit primii un instrument analitic. Dintre toate aceste unelte, preferatele lui sunt desigur nivelurile de Pivot și canalele Keltner.

În seria de webinarii Trader 007 – În Lumea Instrumentelor Supreme de tranzacționare - el încearcă să explice cum poate fi utilizat un instrument suprem pentru a scoate în evidență nivelurile cheie și corecțiile înainte ca acestea să se configureze.

Nivelurile Supreme de Suport și Rezistență

La mijlocul anilor 90, formula de calcul a nivelurilor de Pivot nu era una accesibilă publicului larg. Asta s-a schimbat în 2004 cu publicarea cărții lui John Person's Complete Guide to Technical Trading Tactics: How to Profit Using Pivot Points, Candlesticks & Other Indicators. În anii următori, a susținut multe prezentări ale motodelor la The Traders Expos, iar până în 2007 punctele de pivot au devenit un instrument comun pentru marea majoritate a tipurilor de analiză tehnică.

Mulți traderi nici nu s-au gândit la posibilitatea de a analiza punctele de pivot lunare până nu au citit cartea lui John Person și au aflat mai târziu că acesta folosea punctele de pivot ca metodă analitică de mai bine de 20 de ani.

Formulele de bază sunt acum bine cunoscute și calculatoarele punctelor de pivot sunt disponibile pe internet. Prin definitie, un punct de pivot este un punct de rotație. Prețurile care se iau în considerare în calculul punctului de pivot sunt maximul, minimul și prețul de ănchidere al perioadei precedente pentru un anumit instrument financiar.

●R2 = P + (H – L) = P + (R1 – S1)

●R1 = (P x 2) – L

P = (H + L + C)/3

●S1 = (P x 2) – H

●S2 = P – (H – L) = P – (R1 – S1)

Punctul de pivot (PP) este nivelul cheie de suport sau rezistență și cu cât perioada este mai lungă, cu atât acest punct devine mai important. Ceea ce TRADER 007 a observat în legătură cu punctele pivot este că acestea nu pot fi identificate prin nici o altă metodă analitică. Aceste puncte pot oferi de asemenea și indicii pentru tranzacționarea intraday. Atunci când piața deschide ziua peste punctul de pivot zilnic, în general se consideră că perspectivele sunt bullish, iar dacă piața deschide sub pivotul zilnic, perspectivele sunt bearish pentru piața pe care o analizați.

Strategii de tranzacționare care au la bază punctele de pivot

Cu toate acestea, importanța nivelurilor zilnice de pivot ar trebui să fie calculată în raport cu tendința pe termen scurt sau cu anumite formațiuni de lumânări sau grafic:

  • O metodă ar fi aceea de a căuta zone în care prețul se supune punctului de pivot, prin urmare nivelul acesta devine un suport sau o rezistență semnificativă. În acest tip de strategie, trebuie să identificăm străpungeri ale punctelor de pivot și continuări ale prețului spre următorul nivel. Dacă prețul își continuă direcția după străpungere, înseamnă că punctul de pivot nu reprezintă un suport sau o rezistență puterincă și este mai puțin probabil ca acesta să poată fi considerat un semnal de tranzacționare. Însă, dacă prețul ezită în zona respectivă sau îl validează, atunci nivelul de pivot este unul semnificativ și sugerează că o mișcare sub această zonă este de fapt un indiciu că prețul ar putea să-și continuie direcția.

  • Dacă prețul se menține sub punctul de pivot (PP) pentru o mare parte din durata sesiunii și apoi face o incursiune deasupra pivotului creând în același timp și o formațiune de inversare (cum ar fi un Shooting Star, un Doji sau un Hanging man), asta ar putea însemna o oportunitate de a vinde înainte ca prețul să revină sub punctul de pivot.


Traderii și market makerii au folosit punctele de pivot ca instrument principal în determinarea nivelurilor critice de suport și rezistență. Asa cum arată și graficele de mai sus, pivoții sunt extrem de populari în tranzacționarea Forex din moment ce foarte multe perechi valutare au tendința să fluctueze între aceste niveluri.

Cele mai multe platforme de tranzacționare nu oferă punctele de pivot în pachetul standard, dar asta s-a schimbat odată cu dezvoltarea celei mai avansate extensii pentru platforma MetaTrader 4, care include peste 60 de funcții adiționale.

Canalele Supreme

Canalele Keltner sunt stabilite în funcție de volatilitate, fiind poziționate peste și sub o medie mobilă exponențială. Acest indicator este asemănător Benzilor Bollinger, care utilizează deviația standard pentru trasarea benzilor.

În loc de deviația standars Canalele Keltner folosesc indicatorul Average True Range (ATR) pentru a determina distanța dintre liniile extreme. Canalele sunt setate de obicei cu un ATR Multiplu a cărui valoare este de 2, peste și sub media mobilă exponențială de 20 de perioade (EMA 20). Media mobilă exponențială indică direcția prețului, iar ATR-ul stabilște amplitudinea canalului. Canalele Channels reprezintă un indicator de trend foloit în general pentru a identifica zonele de epuizare sau de capitulare la strapungerea benzilor extreme. Acest indicator poate fi de asemenea folosit pentru a identifica zonele de supra-vanzare și de supra-cumpărare, atunci când avem de-a face cu o evoluție laterală (range).

Există 3 pași pentru calcularea Canalelor Keltner. Primul, este stabilirea perioadei pentru EMA, al doilea este stabilirea perioadei pentru ATR și al treilea este alegerea multipului pentru ATR.

Linia mediană: EMA 20 day

●Linia Superioară: 20-day EMA + (2 x ATR(10))

●Linia inferioară: 20-day EMA - (2 x ATR(10))

Exemplele de mai sus coincid cu setările implicite ale indicatorului din MT4 Ediția Supremă.

TRADER 007 a remarcat că datorită latenței mediei mobile, o perioadă mai mare va avea o latență mai mare, iar o medie mobilă pe o perioadă mai scurtă, va avea o latență mai mică. ATR-ul implcă setările standard de volatilitate. Perioadele mai scurte de timp, precum 10, implică o volatilitate mai mare a ATR-ului care fluctuează ca fluxuri și refluxuri de volatilitate pe 10 perioade. Perioadele mai lungi, precum 100, amortizează aceste fluctuații și rezultă într-un ATR mai constant și mai ușor de interpretat. Multipul ATR-ului are cea mai mare influiență asupra amplitudinii canalului. O simplă schimbare de la 2 la 1 ar reduce amplitudinea canalului la jumătate. O majorare de la 2 la 3 ar lărgi canalul cu 50%.

Strategii de tranzacționare folosind Canalele Keltner

Indicatorii care au la bază canale sau benzi au menirea de a oferi indicii asupra acțiunii prețului. Prin urnmare, mișcări peste sau sub liniile extreme ale canalului atrag atenția pentru că se produc mai rar. Trendurile încep de obicei cu o mișcare puternică într-un sens sau altul. O incursiune a prețului peste linia superioară a canalului indică o forță extraordinară, în timp ce o scădere a prețului sub linia inferioară a canalului arată o slăbiciune a prețului. Asemenea mișcări pot indica sfărșitul unui trend sau începutul altuia.

Având la bază media mobilă, Canalele Keltner sunt un idicator de trend. La fel ca mediile mobile și toți indicatorii de trend, Canalele Keltner implică o oarecare latență în acțiunea prețului. Direcția mediei mobile indică direcția canalului. În general, se poate vorbi despre un trend descendent atunci cand canalul se configurează ăn sens descendent și invers, putem vorbi despre un trend ascendent atunci cand canalul este orientat în sens ascendent. În cele din urmă, o evoluție laterală a canalului indică un range.

O orientare ascendentă a canalului și o străpungere a benzii superioare poate semnala un început de trend ascendent. O întoarcere descendentă a canlului urmată de o incursiune a prețului sub banda inferioară poate semnala un început de trend descendent. Uneori, străpungerile canalului nu au ca urmare dezvolarea unui trend și prețul oscilează în interiorul benzilor extreme ale canalului. Astfel de evoluții in range sunt evidențiate de o orientare flat a mediei mobile. Totodată, benzile extreme ale canalului pot scoate în evidență zone de supra-cumpărare sau supra-vânzare ale prețului care pot fi luate în considerare pentru deciziile de tranzacțioanre.

Canalele Keltner reprezintă un indicator de trend, dezvoltat special pentru a scoate în evidență tendința. Identificarea trendului reprezintă mai mult de jumătate din decizia de tranzacționare. Trendul poate fi ascendent, descandent sau flat. Utilizând metodele de mai sus, traderii și investitorii pot identifica trendul pentru a-și stabili preferințele în materie de tranzacționare. La fel ca și celelalte tehnici de analiză, Canalele Keltner trebuie folosite împreună cu alți indicatori și analize, pentru a obține o imagine cât relevantă asupra tendinței prețului.

Urmărind lecția video de mai sus, veți afla mai multe despre interpretarea Canalelor Keltner, despre punctele de pivot dar și despre alți indicatori oferiți în Ediția Supremă a MetaTrader 4.

Această colecție avansată de indicatori vă oferă mai multe informații despre grafice și semnale de tranzacționare pentru strategiile dvs. Descarcați ghidul setului de indicatori gratuit.

Tranzacționează cu Spread Zero și Comision Zero

TRADER 007: în lumea instrumentelor supreme de tranzacționare.

Descarca Metatrader 4 Supreme Edition cu peste 60 de instrumente aditionale.


Admiral Markets

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.