Cât este "SUFICIENT" într-o tranzacție?

Mai 25, 2015 09:42

Cea mai bună manieră pentru a ilustra lipsa limitelor în trading este comparația cu gambling-ul. În orice joc de noroc vei ști întotdeauna cât poți câștiga sau pierde în fiecare pariu. Decizi întotdeauna cât vrei să riști, stii exact cât poți câștiga sau pierde și chiar îți poți calcula șansele matematice de reușită.

Tranzacționarea în piețele financiare este total diferită. În fiecare tranzacție, nu prea ai cum să știi cât de departe se poate duce prețul dintr-un anumit punct de intrare (cumpărare sau vânzare). Dacă nu prea ai de unde să știi unde se poate stopa creșterea sau scăderea prețului, este logic să crezi că NU există limite de profit sau pierdere într-o tranzacție.

Din punct de vedere psihologic, această logică îți poate induce iluzia că fiecare tranzacție are capacitatea de a-ți îndeplini visul - independența financiară. Ținând cont de complexitatea piețelor, de raportul dintre cumpărători și vânzători, într-un anumit moment este posibil ca această șansă să NU existe. Dacă tu crezi că există, plecând de la premiza că șansa de a evolua în direcția ta este întotdeauna de 50% sau mai mult, vei avea tendința să consideri doar acele informații care vor confirma ceea ce tu crezi și îți dorești, negând și neglijând poate acele informații vitale care îți spun că cea mai bună oportunitate este în direcția opusă.

Când ești într-o poziție pierzătoare, piața s-ar putea mișca tot mai departe de punctul de intrare, crescându-ți potențiala pierdere. Când se întâmplă asta, oricum, s-ar putea să fi capabil doar să-ți imaginezi că se întoarce în favoare ta, în loc să confrunți posiblitatea ca prețul să continue să evolueze împotriva ta.

Acest proces va continua până când magnitudinea pierderii te copleșește și posibilitatea de a pierde este brusc mai puternică și mai influentă decât posibilitatea de a se întoarce. În sfârșit ieși din acea poziție fără să-ți fi imaginat vreodată că ai fi permis să marchezi o așa pierdere.

Dintr-o perspectivă pshilogică, potențialul de profit nelimitat (teoretic existent), fericire, putere, libertate financiară și tot ceea ce îți imaginezi câștigând banii pe care întotdeauna ți-ai dorit să-i câștigi, poate fi extrem de periculoasă. Posibilitatea există, dar cât de realistă este în fiecare tranzacție este altă discuție.

Există câțiva factori psihologici care intervin atunci când analizezi potențialul pieței într-o anumită direcție (targetul). Una dintre ele este să te detașezi de credința că fiecare tranzacție are potențialul de a-ți îndeplini visul (uneori acest vis poate să fie limitat la a recupera pierderile existente). Această iluzie poate fi un obstacol major în calea înțelegerii acțiunii prețului (price action) dintr-o perspectivă realistă. Astfel, dacă vei continua să filtrezi informațiile din piață într-o așa manieră încât să-ți hrănească iluziile, să înveți să fi obiectiv nu va mai fi necesar pentru că probabil nu vei mai avea bani în contul de tranzacționare.

Care sunt în general gândurile a 3 decizii, pe cât se poate de simple, pe atât de complicate, de a cumpăra, menține sau închide o tranzacție?

Cât este suficient?

Dacă ești într-o poziție câștigătoare, există vreodată suficient profit? Lăcomia provine din credința că niciodată nu este suficient. Într-un climat nelimitat, există mereu posibilitatea de a obține mai mult? Lăcomia pentru mai mult nu poate fi satisfăcută și-l lasă mereu cu un sentiment de neîmplinire pe acel trader, că nu a obținut suficient de mult indiferent de rezultat. Dacă ești într-o poziție pierzătoare, nu vrei să ieși pentru că marcarea unei pierderi este asociată cu eșecul, așa că acționezi ca și când nu ar exista, convingându-te că ești într-o poziție câștigătoare care deocamdată nu evoluează în direcția ta, dar o va face în cele din urmă.

Cât este suficient?

Este o întrebare cu o multitudine de răspunsuri, asociate cu ceea crezi tu despre bani, valoarea lor, necesități, importanță, încredere și alți factori strâns legați de viața ta - întrebări relative care nu au un răspuns exact și care se schimbă odată cu circumstanțele.

De ce piața ne tentează să credem că poate fi mai mult de obținut într-o tranzacție profitabilă și întotdeauna într-o tranzacție neprofitabilă ne oferă ceva de care să ne agățăm pentru a ne justifica speranța că se va întoarce?

Despre psihologia tradingului, despre succes și eșec vom discuta la Webinarul de Astăzi cu un invitat special: Ionut Stancu, traderul care a câștigat și a risipit 600.000 RON în decurs de o lună.

Vezi Webinarul Inregistrat

Interviu cu Ionut Stancu

Mai jos, balanța contului, ce a atins nivelul maxim de 600.000 RON la finalul lunii Aprilie. Luna Mai a fost una cu ghinion...

Cu amabilitate, ne-a oferit un scurt interviu și ne-a promis o demonstrație live la Webinarul de Luni 25 Mai, ora 18.30 (link participare).


Cristian Cochințu,

Admiral Markets UK Ltd
Autorizată și reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA UK), FRN. 595450.

Avertisment risc:

Conţinutul acestui material are rol informativ și educațional și nu trebuie să fie interpretat ca o recomandare personală, sfat investițional sau invitație de a tranzacționa bani reali. Tranzacționarea cu levier amplifică atât câștigurile cât și pierderile și poate duce la pierderea tuturor depozitelor. Admiral Markets UK Ltd recomandă consultarea unui consilier financiar independent.

Declinarea Responsabilității:

Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termeni și condiții oficiale sau angajamente în relația cu Admiral Markets UK Ltd. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets UK Ltd, Admiral Markets Group AS sau Admiral Markets AS. Admiral Markets UK Ltd nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existnd posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vnzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat. Admiral Markets UK Ltd este autorizat și reglementat de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie cu seria FRN 595450. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Autorității de Conduită Financiară. Adresa Admiral Markets UK Ltd este One Love Lane, LondraEC2V 7JN. Numărul de înregistrare este 08171762. Admiral Markets UK Ltd este de asemenea reglementat sub Directiva Piețe in Instrumente Financiare (MiFID); pentru alte țări pe teritoriul Uniunii Europene, Admiral Markets UK Ltd oferă servicii sub regimul MiFID de passportare.

Tranzacționarea produselor financiare derivate, în marjă, implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați pe Forex sau CFD decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rugăm că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu investiți decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți. Mai multe detalii despre riscul aferent tranzacțiilor financiare pe www.AdmiralMarkets.ro



















































Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.