Bluff-ul numit Grecia, oportunitate de cumpărare?

Iunie 29, 2015 08:54

Se pare că bluff-ul pus la cale de Tsipras și Varoufakis ar putea avea drept consecință aruncarea Greciei în afara zonei Euro. După ce a finanțat fiecare euro retras din băncile elene în ultimii 5 ani, BCE a anunțat că nu mai extra finanțează sistemul bancar local și stopează hemoragia zilnică de milioane de euro din fondurile plătitorilor de taxe din regiune.

Încă o dată, media financiară a fost luată prin surprindere de propaganda din zona euro ce a rezultat într-un scenariu, acela că se va ajunge la o înțelegere în ultimele minute pentru a preveni ieșirea Greciei din zona Euro.

Acum, jurnaliștii pun pe hârtie cel mai probabil scenariu, GrExit-ul și ramificațiile sale devastatoare...oare?

Consensul nostru în ultima perioadă a fost un scenariu oarecum negativ pentru Euro, care să continue evoluția și mai negativă ce a INCLUS inclusiv riscul ca Grecia să iasă din zona euro, pentru că întotdeauna piața dramatizează gravitatea situației și pune în preț răul cel mai mare.

Graficele NU mint. Titlurile dramatice și știrile dominante NU mișcă neapărat piețele. Acțiunea prețului este CRITICĂ pentru a înțelege ce evenimente și desfășurări de evenimente influențează sau NU influențează piețele.

Ultimele 90 de zile au arătat o piață deprimată, care a corectat doar 25% din ceea ce a pierdut în mai bine de 1 an și asta pe fondul marcării de profituri, NU a unei schimbări de sentiment. Investitorii și speculatorii NU s-au poziționat long/cumpărare, ci doar au marcat o parte din profiturile adunate din trendul descendent primar. Scenariul negativ prognozat AICI.

Fundamental, Grecia via zona Euro, NU poate printa bani și datorie și inflație pentru a plăti sectorul public și electoratul. BCE și FMI nu au făcut altceva decât să arunce în toaletele grecești peste 300 miliarde Euro. Grecii au mințit, au furat și au dorit o subvenție continuă din partea Uniunii, precum Scoția în Marea Britanie.

Ce s-ar putea întâmpla?

Fără finanțarea fiecărui euro retras de către Banca Centrală Europeană, băncile elene nu au fonduri pentru a le oferi clienților deja panicați. Retragerile au ajuns la 2-3 miliarde pe zi și băncile s-au închis pentru zile sau săptămâni și probabil guvernul grecesc va încerca să-și însușească cele 100 miliarde euro rămase în conturile clienților, precum a procedat și Cipru în trecut.

Din păcate pentru grecii cu depozite, e PREA TÂRZIU, banii lor s-au cam evaporat. Controlul capitalului practic îngheață depozitele bancare și vor fi deblocate când puterea de cumpărare le va eroda valoarea. Dacă grecii vor printa valută națională, economiile lor vor fi topite prin revenirea la o drahmă prost cotată în valută europeană.

Foarte probabil Banca Centrală a Greciei și-a făcut deja planul pentru lansarea unei noi valute și ar putea anunța asta în curând pentru a reduce instabilitatea din rândul populației.

Așadar, bluff-ul pus la cale de Tsipras și Varoufakis nu a ținut. Așa că nu credeți în propaganda care le va ieși pe gură în următoarele zile, în încercarea de a se spăla pe mâine în fața electoratului prin învinuirea tuturor celor din jur. Singurul adevăr este că Grecia a furat peste 300 trilioane euro din zona Euro.

Ce spun graficele că este MAI probabil să urmeze?

Avem un posibil default și incertitudinea asociată acestui GrExit. Așa că trebuie să privim spre o posibilă panică și unde s-ar putea finaliza. Cum Grecia NU are aproape NICIUN efect asupra economiei globale și chiar europene, această mișcare descendentă (sell off) va fi privită ca o oportunitate de cumpărare.

Să privim barometrul riscului în piețele financiare, SP500

Începând cu minimul din Decembrie, indicele american a arătat o evoluție chinuită și acum vedem primul maxim descendent pe graficul săptămânal și totodată o străpungere a unui minim anterior (suport).

Însă, acest breakdown este generat de o știre care are efect limitat asupra economiei globale și europene și ar putea fi revărsat (cumpărat) la fel ca la jumătatea lunii Octombrie.

De fapt, este ultima piesă a unui puzzle ce pregătește asaltul final al campaniei bull din ultimii 7 ani, mișcarea largă de epuizare.

Cu toate veștile proaste care apar zi de zi, NU pot să cred că această campanie se poate finaliza fără o mișcare amplă de epuizare.

Acest gap down ce lasă și un minim descendent (breakdown) ar putea fi acel trigger care declanșeză asaltul final (last leg up).

Înapoi la EurUsd

Așadar, am spus în articolele precedente că Taurii și-au mai pierdut curajul, dar Urșii sunt lipsiți de forță. Setup-ul a fost bearish și a fost rezolvat ÎNAINTE de deciziile legate de Grecia, care NU au adus și nu vor aduce nimic NOU.

Trendul dominant este descendent și am putea avea o testare a minimelor și în cel mai rău caz o vânzare în panică. Indiferent ce se întâmplă cu Grecia, EurUsd nu va arăta mai mult de o mișcare descendentă de capitulare (last leg down) ce va fi urmată de o revenire spectaculoasă.

Pe termen scurt, dacă EurUsd nu reușește să închidă gap-ul, reprezintă un semnal bearish care indică o continuare descendentă spre minimele actuale. O testare definită a ofertei, cu implicații bearish (last leg down) dacă volumul este în creștere și mișcarea rapidă, respectiv bullish dacă volumul este redus, mișcarea lentă și arată un breakdown fals.

Dacă am fi avut grave implicații negative și desfășurări de evenimente, am fi observat demult panica în grafic. Amânarea unei continuări descendente normale în aceste circumstanțe (trend pattern-ul) arată o slăbiciune a trendului descendent și ar putea transforma evoluția laterală din ultimele 90 de zile (cu minim ascendent la 30, urmat de maxim la 60 și maxim descendent la 90) într-o fază de acumulare. Un minim descendent sub 1.08 este necesar pentru a confirma testarea minimelor sau ultimul val de scădere.

În concluzie, continuarea normală este bearish/descendentă, pentru testarea minimelor după o tentativă eșuată de închidere a gap-ului.

Ezitarea în continuarea trendului sau altfel spus, revenirea rapidă după acest circ media numit Grecia, are implicații pozitive și ne indică un trend descendent complet. O astfel de dezvoltare ar anula scenariul principal, care prin definiție (pattern) este negativ (deocamdată).

Graficele NU reflectă panica din media.

Mai multe despre indicii bursieri și perechile valutare (time, price, pattern) în webinarul de astazi, ora 18.30

Urmărește evoluția cursului de schimb și a indicilor bursieri în platforma de tranzacționare.

Cristian Cochințu,

Admiral Markets UK Ltd
Companie Autorizată și reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA UK), FRN. 595450.

Avertisment risc:

Conţinutul acestui material are rol informativ și educațional și nu trebuie să fie interpretat ca o recomandare personală, sfat investițional sau invitație de a tranzacționa bani reali. Tranzacționarea cu levier amplifică atât câștigurile cât și pierderile și poate duce la pierderea tuturor depozitelor. Admiral Markets UK Ltd recomandă consultarea unui consilier financiar independent.

Declinarea Responsabilității:

Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termeni și condiții oficiale sau angajamente în relația cu Admiral Markets UK Ltd. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets UK Ltd, Admiral Markets Group AS sau Admiral Markets AS. Admiral Markets UK Ltd nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existnd posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vnzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat. Admiral Markets UK Ltd este autorizat și reglementat de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie cu seria FRN 595450. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Autorității de Conduită Financiară. Adresa Admiral Markets UK Ltd este One Love Lane, LondraEC2V 7JN. Numărul de înregistrare este 08171762. Admiral Markets UK Ltd este de asemenea reglementat sub Directiva Piețe in Instrumente Financiare (MiFID); pentru alte țări pe teritoriul Uniunii Europene, Admiral Markets UK Ltd oferă servicii sub regimul MiFID de passportare.

Tranzacționarea produselor financiare derivate, în marjă, implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați pe Forex sau CFD decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rugăm că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu investiți decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți. Mai multe detalii despre riscul aferent tranzacțiilor financiare pe www.AdmiralMarkets.ro








Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.