Fluctuatiile petrolului si sedinta OPEC: un deja-vu!

Noiembrie 28, 2016 08:50

Ar trebui ca un picaj de 4% al cotatiei bariului de titei intr-o singura sesiune sa ne impresioneze? Eu zic ca nu. Cauza este simpla: am vazut deja, de foarte multe ori in acest an, acelasi model: "verbal interventions" inainte de sedintele OPEC, apoi dezumflare in piata.

Sedinta membrilor OPEC, o treaba foarte romaneasca

Dupa cresterea destul de abrupta din perioada recenta, de aproximativ 15% (de la un minim intraday la 42,14 dolari la un maxim al perioadei situat in zona a 48,50 dolari pe baril), cotatia barilului de titei a inregistrat o scadere de 4% in sesiunea de vineri, 25 noiembrie 2016. Motivatia este lesne de anticipat: sperantele din piata, alimentate de acele "verbal interventions" cum ca negocierile in ceea ce priveste reducerea productiei zilnice de petrol se vor solda cu un succes si care au condus la cresterea mai-sus mentionata, dispar subit in momentul in care apar elemente care contrazic efervescenta manifestata, in mod eronat, initial.

Pe 30 noiembrie va avea loc mult-asteptata sedinta a tarilor membre OPEC. Discutiile despre aceasta sedinta au inceput inca din luna septembrie, cand s-a ajuns la un acord "de principiu" in ceea ce priveste reducerea respectiva a productiei. In materialul https://admiralmarkets.com/ro/analytics/fundamental-analysis/to-deal-or-not-to-deal am expus pe larg scepticismul meu asupra unui consens in aceasta privinta. Reiau, pe scurt, argumentatia de atunci, care a ramas perfect valabila si in prezent:

-o reducere a productiei zilnice in zona a 1 milion de barili pe zi si care, pesemne, ar putea duce la o noua zona de tranzactionare a cotatiei titeiului la peste 50 de dolari pe baril va duce cu siguranta la reintrarea in exploatare a unor zacaminte din SUA, pe tehnologia shale oil. Cu alte cuvinte: ce reduce OPEC-ul, compenseaza SUA din punctul de vedere al productiei zilnice, deci o puternica potentiala limitare a cresterii cotatiei;

-aproape ca nu exista tara producatoare care sa nu afirme ca, teoretic, este de acord cu o ajustare a nivelului productiei. Insa, in realitate, interesul fiecareia tine aproape exclusiv de cresterea/conservarea propriei cote de piata (cu ale sale consecinte geo-strategice si politice), in detrimentul altor aspecte;

-acordul respectiv a primit, in comunicatul oficial, conotatia "de principiu". Deci, o usa lasata larg deschisa pentru eventualele abdicari de la acord. Adica doar promisiuni exprimate public, sus si tare, exact ca intr-o campanie electorala. Adica o treaba perfect romaneasca...

In plus fata de acestea, la diminuarea sanselor ajungerii la un acord a contribuit si faptul ca Arabia Saudita, pe ultima suta de metri, a anuntat ca nu va mai participa la o sedinta programata pentru luni, 28 noiembrie, la care sa participe si tarile non-membre OPEC. Ca urmare, acea intalnire a fost anulata, cu potentiale consecinte negative directe asupra viitorului acord.

[Grafic WTI Daily. Sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets]

Din grafic se pot vedea nivelurile maxime atinse de cotatia WTI in perioada recenta, niveluri care coincid cu reintrarea pe o profitabilitate confortabila pentru exploatarile neconventionale de titei din SUA. In plus putem constata faptul ca, in sedinta de vineri 25 noiembrie, inchiderea a fost extrem de aproape de nivelul de 38,2 al retragerii Fibonacci si ca distanta dintre cotatie si indicatorul Parabolic SAR a consemnat o retragere consistenta.

O corelare extrem de ciudata

De regula, influenta dolarului asupra cotatiei titeiului WTI (West Texas Intermediate) este invers corelata: cu cat creste dolarul cu atat scade cotatia titeiului si viceversa. Insa, de aceasta data, din graficul de mai jos putem constata ca pe aproape intreg parcursul lunii noiembrie tendinta de crestere a titeiului a fost insotita de o tendinta de crestere a dolarului, lucru mai putin obisnuit, statistic vorbind.

[Grafic Dollar Index Daily. Sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets]

Opinia mea este ca, pana la urma, se va ajunge la normalitate: ori dolarul va corecta cresterile recente, ori titeiul va restesta minimele din zona 42-43 de dolari pe baril (evident, in conditiile in care sedinta OPEC din 30 noiembrie se va solda cu un fiasco). Este drept, cu sanse ceva mai mici insa, ar mai putea exista un scenariu potential: acela ca ambele cotatii sa scada...

Despre estimarile aferente dinamicilor dolarului si titeiului si, in plus, despre cum sa ne pozitionam in vederea raportului Non-Farm Payrolls de vinerea viitoare, in webinarul da astazi, 27 noiembrie 2016, realizat de mine impreuna cu Radu Ciofu, cu incepere de la 18:30.

Inregistreaza-te gratuit la webinar: https://attendee.gotowebinar.com/register/83886792...

Liviu Moldovan

Colaborator Admiral Markets

Înscrie-te la cursul gratuit Zero to Hero - invata sa tranzactionezi in 21 zile

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.