Deal-ul OPEC: prea frumos ca sa fie adevarat?

Decembrie 05, 2016 06:57

Peste 10% crestere pentru cotatia barilului de titei in urma acordului tarilor exportatoare de petrol, date bune din piata fortei de munca a SUA, un referendum in Italia si o sedinta a ECB, toate acestea vor urma sa fie decontate in saptamana ce urmeaza.

Va spun foarte sincer ca, atunci cand am aflat ca s-a cazut la pace in privinta reducerii productiei zilnice de petrol, am ramas la fel de surprins ca in cazul referendumului din aceasta vara din Marea Britanie si in privinta rezultatului alegerilor din SUA. Parca prea de tot a fost sa fie, asa, deodata sa se netezeasca toate asperitatile care au impiedicat in ultimele 9 luni sa se realizeze aceste deziderat.

Cateva dintre elementele principale ale acordului:

-este prima astfel de reducere a productiei zilnice de titei din ultimii 8 ani;

-intelegerea include si tari non-membre OPEC, Rusia spre exemplu;

-reducerea tarilor OPEC va fi de 1,2 milioane de barili pe zi, cu incepere din ianuarie 2017;

-reprezinta o reducere de 4,5% din productia curenta, la 32,5 milioane de barili pe zi;

-sunt exceptate Libia si Nigeria, insa revine Iraqul pe lista de cote de productie;

-Iranului i se va permite majorarea productiei pana la nivelul de 3,8 milioane de barili pe zi;

-Arabia Saudita a acceptat reducerea cu 486.000 de barili pe zi si este vazuta ca principala tara pierzatoare din acest acord;

-Rusia a accepta sa isi reduca productia cu 300.000 de barili pe zi;

-in total, pentru tarile non-membre OPEC, reducerea va fi de 600.000 de barili pe zi.

Atentie la detalii

Pana aici, toate bune si frumoase. Insa exista cateva aspecte care trebuiesc mentionate in acest context: faptul ca reducerea se va aplica cotelor de productie valabile pentru luna noiembrie (si, aici, cunoastem deja faptul ca Iraqul a anuntat inca de acum peste o luna un nivel-record al productiei si ca, in plus, Rusia a "pompat" in aceeasi perioada o cantitate record-istoric de titei) va duce la o reducere reala mai mica decat prognozele actuale, faptul ca nu se regasesc, cel putin pentru moment, penalizari pentru tarile care nu isi vor respecta promisiunile facute si ca scoaterea din productie a acelor 600.000 de barili aferenti tarilor non-membre OPEC va depinde de o alta sedinta care va avea loc in prima parte a lunii decembrie, toate acestea ridica multe semne de intrebare si, pe cale de consecinta, pot limita avantul cotatiei pe termen scurt. Putem adauga, pe aceasta lista a ciudateniilor, si faptul ca Iranului i s-a permis exceptarea de la reducerea productiei cu toate ca fusese tinta atacurilor de la inceputul anului si acela al duratei de valabilitate a acestui acord, in primavara anului viitor urmand sa aiba loc o noua runda de negocieri.

[Grafic WTI Weekly, sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets]

Adaugand la acestea si faptul costatat deja ca, de indata ce cotatia titeiului ajunge in zona a 50 de dolari pe baril, incep sa se redeschida capacitati de productie de titei de sist din SUA, avansul pe care l-ar putea avea in continuare titeiul ar putea fi, cumva limitat, pe termen mediu si/sau lung. Evident ca, pe termen scurt, o sa putem asista la spike-uri de peste 55 de dolari pe baril sau, poate, chiar la un atac al zonei de 60 de dolari pe baril insa, pana la confirmarea unui trend de crestere sanatos si consistent pe termen mediu si lung inca mai avem nevoie de cateva confirmari din zona fundamentala, de genul cat de mult se va reduce acel exces de hidrocarburi din piata in urma reducerii cantitatii extrase, felul in care promisiunile facute vor fi respectate si, nu in ultimul rand, dinamica dolarului. Daca acestea nu se vor confirma, cel mai probabil va fi sa revenim cu cotatia la sub 50 de dolari pe baril.

Din grafic observam ca inchiderea saptamanala a avut loc in zona pragului de rezistenta a cotatiei (prag care a mai fost testat (fara succes) de doua ori in acest an) si ca un prim target superior ar fi in zona de 58 de dolari (retragerea de Fibonacii de 38,2) si, apoi, in zona de 62 de dolari (maximele din mai 2015).

Pe termen scurt si foarte scurt, am putea asista la o corectie a cotatiei titeiului, mai ales in conditiile in care dolarul va corecta in fata Euro care ar putea intra pe o traiectorile de crestere, ajutata de rezultatele alegerilor din Austria, cele ale referendumului din Italia si un mesaj nu foarte "dovish" din partea ECB si a lui Mario Draghi, la sedinta de politica monetara din 8 decembrie.

Despre estimarile aferente dinamicilor dolarului si ale titeiului si, in plus, despre cum se vor deconta in piete raportul NFP si sedinta ECB, in webinarul de astazi, 5 Decembrie 2016, realizat de mine impreuna cu Radu Ciofu, cu incepere de la 18:30.


Inregistreaza-te la webinar >>

Liviu Moldovan

Colaborator Admiral Markets

Înscrie-te la cursul gratuit Zero to Hero - invata sa tranzactionezi in 21 zile

Declinarea responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al Admiral Markets. Admiral Markets nu oferă nici o garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existand posibilitatea unei erori tehnice sau umane. Exceptand cazul în care este menționat expres, orice informație legată de prețuri sau cotații de tranzacționare ori instrumente financiare este strict informativă, ar putea să nu mai fie de actualitate și nu este o ofertă de vanzare, cumpărare sau cotare la un preț specificat.

Avertisment Risc: Tranzacționarea CFD/Forex in marjă implică un nivel ridicat de risc. Nu ar trebui să tranzacționați decât dacă înțelegeți deplin modalitatea de funcționare, cum se poate realiza profit, care este riscul la care vă expuneți și cât puteți pierde. Rețineți vă rog că pierderile pot fi teoretic nelimitate și nici o sumă plătită inițial nu va putea limita definitiv riscul. Trebuie să vă evaluați poziția financiară și să vă asigurați că tranzacționarea pe instrumente financiare derivate este pe placul Dvs. Există riscul să pierdeți toate sumele investite. Nu alimentați decât sumele pe care vă permiteți să le pierdeți

Avatar-Admirals
Admirals O soluție completă pentru cheltuieli, investiții și gestionarea banilor

Mai mult decât un broker, Admirals este un centru financiar care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare. Facem posibilă abordarea finanțelor personale printr-o soluție all-in-one pentru investiții, cheltuieli și gestionarea banilor.